Rajaajaja Matkapäevikud ja Muud Mäletsused

Saturday, September 23, 2006

Laulame Ilvese presidendiks...

Eile sai üle hulga aja ronimas käidud. Seda oli küll vaja, ronimine on hea.
Tallinna sügis on hoopis teistsugune kui Tartu sügis. Siin (Tallinnas siis) ei ole raamatukogu kõrval õunu, mida raksata ja jazzi eest tuleb maksta. Täna oli sügise esimese päeva kohta väga soe, nagu juunikuu kohe. Tallinnas juhtub hoopis selliseid asju:
Hommikupoole toimus kesklinnas suisa kaks üritust: kontsert Laulame Ilvese Presidendiks ja Keskerakonna laulupidu Rüütli toetuseks. Nagu toredatele eesti inimestele kombeks, asusid üritused üksteisest paarisaja meetri kaugusel. Mõlemad muidugi Estonia teatri lähedal, kus valitakse presidenti. Troll nr 2 sõitis sedapuhku Kaubamaja ette ja Estonia ees üldse ei peatunudki. Rüütli poolehoidjad pidid maha minema juba Tõnismäe peatuses, mis pole ikka veel oma endises kohas. Inimesed ei saa ikka harjunud teed pidi hambaarsti juurde minna ;) Keskerakonna üritusest ma sõitsin mööda. Seal oli palju inimesi tihedalt kokku pressitud ja esinejaks setu laulukoor. Poole 11 ajaks oli Tammsaare parki kogunenud juba kenake rahvahulk. Üks mees jagas puust puuviljakastist paberist Eesti lipukesi. Üldiselt olid inimesed sõbralikud ja hoolimata tihedast paiknemisest ei trüginud eriti. Sellised üritused teistmoodi kui kontserdid muidu.
Esimene laul oli Chalice "Minu inimesed". Kui seda teist korda uuesti lauldi, läksin Pauli otsima. Ta pidanuks kuskil lava ees olema, ei paistnud nagu. Jep, lava ees olid väiksed lapsed ja suured fotograafid. Paul kükitas ka lava ees, nii et teda oli ta varjumisjakiga isegi raske märgata. Ainult mingi käsi sirutus fotokaga kõrgele. Vahepeal ta turnis ka lavapiirde/posti küljes. Veel oli lava ees üks väike sinises ürbis mutike, väike valge sinises ürbis hiina harjaskoer õlal. (Sellise koera plakat on meil ühikakempsus). Tädike hädaldas, et kõik tulevad sinna ette. Minumeelest seal ees oli üpris vähe rahvast. Tundus isegi veidi imelik seal niisama tõmmelda, nii et küsisin Paulilt väiksema fotoka ja tegin ka veidike pilti. Tädike pani koera lavale. Ohjummel siin on ikka kõiksugu inimesi... Üks fotograaf soovitas tal vaese looma kõlari eest ära võtta. Vaesel elukal oli sinise kombinesooniga kahtlemata palav. Paulil oli kampsuni ja jakiga ka.
Oma hämmastuseks avastasin, et suudan enam-vähem pooli laule kaasa ümiseda. Seda ma tavaliselt ei tee aga seekordne üritus meeldis mulle väga-väga. Lavast paremale tekkis mõneks hetkeks miski kahtlane poliitiline plagu, aga see kadus sealt suht varsti. Fotoinime mu kõrval hädaldas et ta ei saandki pilti. Noh eks mõni elatu sellistest asjadest.
Esinejatest astusid üles veel Genialistid, Ultima Thule, Maarja, Lindpriid, Tõnis Mägi, Ivo Linna, Justament, Ilves (ilmus korraks oma mulgikuues lavale aga ei laulnud kahjuks ja muidu midagi väga asist ka ei teinud) ja suurem osa rahvast lõpus ühislaulus. Ühislauluks oli Justamendi "Pühajärves elab kala..." viisil lauluke eestist ja presidendist. Siis läksid kõik sõbralikult koju. Suur rahvamass läks ruttu laiali, kuskilt ilmus välja Pauli isa. Tema trajektoor oli küll nagu pinballi mängus, kuna ta nägi igalpool tuttavaid ja suhtles ka juhuslike inimestega. Kera' üritus (Meie Mees, Saaremaa valss ja postipoiss) oli juba laiali läinud, kui me Estonia ette jõudsime. Muidugi oskasime sattuda turvatsooni (st politseinike selja taga), mis neile eriti ei meeldinud. Tegime politseinikega pilte. Sinnasamma tekkis üks loppis T-särgiga ja A4 lehtedega (Braavo SM Rüütel) ülekleebitud tegelane. Rääkis natuke politseiga. Päevapiltnikud kalpsasid kohusetundlikult kohale kuid miskit põnevat ei sündinud. Mul tekkis küsimus, et mis siis saab kui lipp on täiesti ära räsitud nt laevamastis ja seda enam alles hoida ei taheta... kuidas tuleb sellest siis lahti saada, ilma et tegu oleks lipurüvetamisega? Siis läksin ma keskraamatukokku, et kohusetundlikult endale paar soovituslikku teost haarata.
Pärast jalutasin Mustamäele. Enne Koskla peatust tuli minuga rääkima üks mutike. Kui ma talle vastasin, siis ta oli täitsa üllatunud et oi eesti tüdruk (???mis värk on???). Igatahes tädike näitas, et tal on kilekotis veepurk, mis lekib (miks peaks üks inimene vett praegu küll vedama?) ja õunad. Õunu tahtis ta mulle müüa. Tõin ettekäändeks, et mul on veel pikk maa minna (umbes 5 peatusevahet) ja kott raamatuid täis ning jätsin ta järgmist inimest püüdma. Tegelikult pole seal erilist vahet, kes presidendiks saab. Midagi ületamatult hullu ju ei juhtu, inimestel on mõistus peas. Homme me läheme matkaklubiga Aegviitu, rongiga mis väljub 6.12 hommikul.

P.S. Ilves lauldigi presidendiks.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home